Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż do jego rozpuszczenia.
Następnie dodaj kolejno żółtka ciągle ubijając oraz pastę waniliową.
Na koniec dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj rózgą lub na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Gotową masę wyłóż do formy i wyrównaj.
Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i dnem formy uderz o blat (dzięki temu biszkopt będzie równy i nie powinien opaść). Pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Marakuje przekrój i wydrąż jej zawartość do rondelka. Dodaj sok pomarańczowy, cukier i podgrzewaj do zagotowania.
W międzyczasie wymieszaj skrobie ziemniaczaną z niewielką ilością wody, a potem wmieszaj do gorącego płynu. Podgrzewaj przez chwilę, aż powstanie kisiel, zdejmij z palnika.
Żelatynę namocz przez ok. 5 min w zimnej wodzie, a następnie dodaj do gorącego kisielu z marakui. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na poncz.
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem i pastą waniliową na gęsty krem.
Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
Dolny blat ułóż na paterze, nasącz ponczem, wyłóż połowę porcji nadzienia z marakui zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 1/4 porcji kremu i przykryj drugim blatem.
Postąp tak samo jak z pierwszym blatem, na koniec przykryj całość trzecim blatem biszkoptu i posmaruj dokładnie wierzch i boki pozostałym kremem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekoruj tort miętą i skórką z cytryny.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki