Tortownicę o śr. 18 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W dużej misce ubij na sztywno pianę z 2 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru. Do piany dodaj kolejno 2 żółtka i delikatnie wymieszaj, na koniec przesiej do miski 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszaj rózgą. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczony biszkopt odstaw do wystygnięcia. Tak samo przygotuj 2 następne blaty. Jeżeli mamy 3 takie same towotnice, lub jednorazowe formy do ciasta, możemy jednocześnie upiec 3 blaty.
Formę do magdalenek wysmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nałóż ciasto do foremki. Piecz ciastka w 3 turach, z tej porcji ciasta wychodzi ok. 50 magdalenek o wymiarach 4,5 x 3 cm.
Czas pieczenia: ok. 13 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy magdalenki ostygną udekoruj je kolorowymi lukrami i perełkami. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową o smaku śmietankowym, miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj cała tubkę Barwnika niebieskiego.
Ułóż na sobie trzy blaty biszkoptu, połącz je długimi patyczkami. Biszkopty przytnij w kształt wiaderka, na jednym końcu szerszy, na drugim węższy. W najszerszym górnym blacie wykonaj nacięcie 1 cm od krawędzi, i wytnij środkową część blatu- powstanie rant wiaderka. Dopiero teraz skrop ponczem blaty ciasta i posmaruj gotową masą. Posmaruj masą również boki i wierzch wiaderka. Skrawki z biszkoptu zmiel w malakserze na piasek. Piasek nasyp do wiaderka i po bokach tortu, w wiaderku i po bokach ułóż muszelki. Z długiego żelka wykonaj rączkę wiaderka, możesz ją zamontować przy pomocy wykałaczek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki