Ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Pod koniec dodać gorącą wodę, a następnie delikatnie domieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Włożyć do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu ostudzić (w foremce), a następnie nasączyć przygotowanym ponczem.
Żelatynę namoczyć w paru łyżkach wody, a gdy napecznieje podgrzać ją do rozpuszczenia. Serek, mleko, cukier, truskawki zmiksować razem. Do żelatyny dodawać po łyżce masę i dokładnie wymieszać. Osobno ubić śmietanę i dodać do całości. Masę truskawkową wyłożyć na spód biszkoptowy.
Wodę z winem zagotować, rozpuścić w niej galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Truskawki poćwiartować, ułożyć na masie truskawkowej i zalać przygotowaną galaretką. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki