Zawartość opakowania Biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Formę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wstawić do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu ściąć wierzch ciasta i przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Nasączyć wodą z cukrem i likierem amaretto.
Masło utrzeć mikserem na puch. Do wysokiego naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawać kremy i miksować najpierw na najniższych, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Do ubitego kremu dodać utarte masło i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.
Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę nasączonego biszkoptu, posypać kakao. Następnie posmarować warstwą kremu i również posypać kakao. Czynność powtórzyć, aby powstały warstwy: biszkopt, krem, biszkopt, krem. Boki tortu posmarować warstwą kremu. Wierzch tortu posypać kakao i udekorować dekoracjami z czekolady. Można także na wierzchu ułożyć borówki oraz listki mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki