Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło rozpuść rondelku. Czekoladę i masło połącz ze sobą dokładnie mieszając. Żółtka oddziel od białek, ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i dodawaj porcjami przestudzoną masę czekoladową. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie wymieszaj i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o śr. 26 cm.
Biszkopt wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój poziomo na 3 blaty. Wszystkie blaty nasącz wisniówką.
Zamrożone wiśnie podgrzej, a następnie odsącz na sitku i osusz ręcznikiem papierowym. Z 500 ml soku z wiśni odlej 150 ml i wymieszaj w nim cukier z mąką ziemniaczaną. Resztę soku zagotuj i dodaj wymieszaną wcześniej mąkę z cukrem. Całość zagotuj tak, aby powstał kisiel. Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Po wystudzeniu do masy dodaj wiśniówkę, wymieszaj. Masę wiśniową po połowie rozsmaruj na dwóch pierwszych blatach.
Śmietanę ubij mikserem, a pod koniec dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem z wanilią. Jeden z krążków ułóż na paterze i wyłóż na niego 1/2 kisielu, a następnie ¼ bitej śmietany. Przykryj go drugim krążkiem biszkoptu i ponownie nałóż kisiel i ¼ bitej śmietany. Zakryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Pozostałą masę wykorzystaj do przykrycia całego tortu.
Tort udekoruj startą czekoladą i wiśniami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki