Żółtka oddziel od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesiane mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodaj do utartych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o śr. 26 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój biszkopt poziomo na trzy części i nasącz przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny). 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek z masą śmietanową wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełóż spody tortu.
Wierzch tortu udekoruj masą i dekoracjami z opłatka.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki