Tort udekoruj białymi różyczkami i srebrnymi perełkami.
Tortownicę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę na biszkopt wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystko wymieszaj mikserem na puszystą masę. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Z wody, soku i cukru przygotouj poncz. Ostudzony biszkopt przekrój tak, aby powstały trzy blaty. Wypukły wierzch biszkoptu zetnij.
1 litr schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp masy śmietanowe
o smaku truskawkowym i wymieszaj całość na małych obrotach miksera. Umyte, osuszone
i odszypułkowane truskawki pokrój na małe kawałki. Dwa dolne blaty nasącz ponczem. Na spód ciasta nałóż połowę masy i równo rozsmaruj. Na masie ułóż pokrojone truskawki, lekko je dociskając w masę i przykryj drugim nasączonym krążkiem biszkoptu. Następnie nałóż drugą część masy truskawkowej. Rozprowadzoną równo masę przykryj trzecim blatem biszkoptu. Drugą część śmietanki (1 litr) ubij na sztywno i dodaj do niej masy śmietanowe o smaku śmietankowym zmniejszając obroty miksera. Masę równo rozsmaruj na wierzchu i po bokach tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki