Obie formy (prostokątna o wym. 36 x 20 cm i okrągła o śr. 17 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód). Najpierw przygotuj jeden biszkopt, po jego upieczeniu przygotuj następny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodawaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat waniliowy i wymieszaj.
Formę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
W kąpieli wodnej rozgrzej lukry. Jedną piankę przetnij na pół tak, by powstały dwa płaskie krążki, pozostałe poprzecinaj wzdłuż po dłuższej krawędzi. Z krążków zrób oczy, pozostałe elementy ozdób lukrem i perełkami błyszczącymi. Jeden długi żelek rozetnij na pół, po jednej stronie ponacinaj żelka tak, by powstały ręce robota i nabij na patyczki do szaszłyków, drugi żelek potnij na małe kawałeczki - z niego wykonasz usta. Z pozostałych żelków wykonaj antenki.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij razem z barwnikiem niebieskim. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i zmiksuj na gładką masę.
Prostokątny blat ciasta przekrój na pół tak, by powstały dwa kwadraty, wyrównaj wierzch, jeżeli ciasto mocno się wybrzuszyło. Jeden blat połóż na talerzu do serwowania tortu. Nasącz go ponczem, posmaruj warstwą dżemu jagodowego i masą. Przykryj drugim blatem. Całość posmaruj kremem. Okrągłe ciasto przekrój na dwa blaty, również nasącz, posmaruj dżemem i masą, okrągły biszkopt ułóż na kwadratowej podstawie. Całość równo posmaruj pozostała masą. Tort ozdób wcześniej przygotowanymi dekoracjami i perełkami srebrnymi. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki