Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury170°C. Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W dwóch-trzech partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie, do ich połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Metalową miskę umieść na garnku wypełnionym gotującą się wodą. Ciągle mieszając, poczekaj aż masa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 85°C. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i mieszaj aż temperatura masy spadnie do ok. 25°C. Może to zająć do 20 minut. W międzyczasie ubij masło, aby było białe i kremowe. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła. Na koniec stopniowo dodawaj ekstrakt i miód.
Biszkopt wyciągnij z formy i zdejmij papier do pieczenia ze spodu ciasta. Przetnij biszkopt za pomocą noża strunowego na 3 części. Gotowy krem francuski podziel na 2 części. Jeden spód biszkoptu wysmaruj kremem i przełóż drugim biszkoptem. Drugi biszkopt przełóż pozostałą ilością kremu i przykryj ostatnią częścią biszkoptu. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Masło wymieszaj z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz ekstraktem do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie wysmaruj cały tort kremem, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Lukier plastyczny należy zabarwić barwnikami - żółtym i pomarańczowym, aby uzyskać zamierzony kolor. Kolor pomarańczowy uzyskasz mieszając barwnik żółty 0,5 opak. z 4 kroplami barwnika czerwonego. Następnie rozwałkuj lukier na grubość ok. 2 mm. Za pomocą nożyka wytnij sześciokąty i przyklej na boki tortu tworząc w ten sposób wzór plastra miodu. Przygotuj pszczółki z papieru i przyklejone do wykałaczek włóż na szczyt tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki