Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzej do temp. 140°C.
Białka ubij ze szczyptą soli ,pod koniec dodaj łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując do uzyskania lśniącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodaj budyń i wymieszaj. Bezę wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę.
Temperaturę piekarnika zmniejsz do temp. 110°C i wstaw blat bezowy. Piecz przez 120 minut. Po upieczeniu wystudź przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Czas pieczenia: 120 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C
Pokrojone truskawki przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj cukier podgrzewaj. Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, dodaj do truskawek i zagotuj do zgęstnienia. Odstaw do przestudzenia, następnie przetrzyj przez sito.
Do miski wlej schłodzoną śmietankę, miksuj krótko na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj cukier puder, ekstrakt i zmiksuj całość na sztywną konsystencję.
Wyłóż krem na wystudzoną bezę.
Truskawki układaj na kremie (można je pokroić w ćwiartki), polej sosem ,udekoruj miętą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki