Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Mieszaj mikserem najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciast odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij je z foremki.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.
Ciasto posmaruj kremem i obsyp płatkami czekoladowymi. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, utnij róg opakowań i wyciśnij na papier do pieczenia: 4 kropki z polewy białej o śr. 1 cm oraz 4 kropki z polewy deserowej o śr. 0,5 cm. Odstaw, aby zastygły. Następnie ciemne kropki posmaruj od spodu pisakiem cukrowym i przyklej na białe kropki tak, aby powstały oczy pająka. Obok ułóż perełki błyszczące (jako dodatkowe oczy). Ciasto udekoruj pisakami w paseczki lub inne wzory. Z długiego żelka wykonaj zęby jadowe i umocuj je w cieście. Pianki natnij, przyczep długie żelki - będą to nogi pająka. Do pianek przyklej pisakiem perełki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki