Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Przygotuj dwie tortownice o śr. 22 cm. Dno każdej
z nich wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty przygotouj oddzielnie. Mieszankę ciasta biszkoptowego przesyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej, gęstej, puszystej masy. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Pierwszy biszkopt odstaw do wystudzenia i przygotuj kolejny. Gdy oba biszkopty wystygną, zetnij wierzch ciasta wyrównując im powierzchnie. Następnie każdy biszkopt przekrój na dwie części, tak aby wyszły cztery placki biszkoptowe. Trzy części biszkoptu przełóż na paterę i metalowym pierścieniem wytnij na środku dziurę.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową. Masę podziel na trzy części i przełóż nim równomiernie trzy warstwy biszkoptu. Boki dokładnie wyrównaj, by nadmiar masy - w szczególności od wewnątrz - nie rozmoczył drażetek. W środek tortu (czyli miejsce, które wcześniej usunęłam metalowym pierścieniem) wsyp M&M’sy, przykryj czwartą częścią biszkoptu i odstaw do lodówki.
Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na lekki i puszysty krem, którym pokryj wierzch i boki tortu. Ważne jest to, żeby krem dokładnie wygładzić, ponieważ od tego zależy równa powierzchnia lukru na torcie. Tort wstaw do lodówki.
Trzy białe lukry zagnieć na blacie posypanym cukrem pudrem w jednolitą kulkę, którą rozwałkuj na placek o śr. ok. 50 cm, podsypując go cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka. Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu. Delikatnie, zaczynając od środka tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego. Nadmiar lukru zetnij nożykiem do pizzy. Powierzchnie tortu wygładź packą przeznaczoną do wyrównywania powierzchni lukru.
Czwarte opakowanie lukru wykorzystaj do barwienia gwiazdek. Lukier podziel na
6 części i dodawaj barwniki do uzyskania odpowiedniego koloru, stale podsypując cukrem pudrem.
Żeby uzyskać pomarańczowy kolor, do lukru dodaj niewielką ilość czerwonego barwnika wymieszanego z żółtym. Różowy kolor uzyskasz dzięki dodaniu do lukru kilku kropli czerwonego. Kolor fioletowy otrzymasz z połączenia czerwonego barwnika z niebieskim. Zielone gwiazdki wytniesz z lukru zabarwionego barwnikiem zielonym. Z każdego gotowego koloru lukru rozwałkuj i wycinaj foremką gwiazdki. Gwiazdki przyklej, smarując je z jednej strony niewielką ilością wody i delikatnie dociskając do tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki