Tortownicę (o śr. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miski wsypać zawartość opakowania Biszkoptu, dodać jajka i wodę. Wszystko razem miksować przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.
Zimne mleko wlać do miski, dodać Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym i miksować kilka minut do czasu uzyskania gładkiego kremu.
Gdy ciasto ostygnie ściąć równo górną warstwę tortu - z tego kawałka będzie tułów motyla. Wyrównane ciasto przekroić na 2 blaty. Z podanych składników przygotować poncz i nasączyć nim oba blaty. Ścięty wierzch przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić dwa paski o szerokości ok. 3 cm, zaczynając od szerszej strony. Paski połączyć tak, by powstały dwa wrzecionowate kawałki, między kawałki ciasta nałożyć cienką warstwę dżemu truskawkowego. Dwa wrzecionowate kawałki położyć jeden na drugim- tak powstanie tułów motyla.
Naponczowany blat posmarować dżemem truskawkowym i przykryć drugim blatem, naponczowaną warstwą do dżemu. Tort przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić ok. 1/3 części, tak powstanie większa i mniejsza część skrzydła. Elementy na skrzydła ułożyć upieczonym spodem do góry. Wszystkie boki czterech kawałków ciasta i tułów po bokach i na wierzchu posmarować kremem. Tułów można na razie wstawić do lodówki.
W kąpieli wodnej rozgrzać lukry. Żółtym Pisakiem cukrowym na wierzchu kawałków ciasta wyrysować kształt skrzydeł motyla. Brzegi kawałków ozdobić klasycznym lukrem a środek skrzydeł różowym. Całość udekoruj perełkami. Gdy lukry zastygną można z wierzchu poprawić jeszcze raz rysunek Pisakiem cukrowym.
Z lodówki wyjąć tułów. Wierzch posypać Cukrem błyszczącym. Tułów ułożyć na talerzu lub tacy do serwowania tortu, po bokach ułożyć elementy na skrzydła.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki