Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Białka oddziel od żółtek i ubij je razem z cukrem. Zmniejsz obroty miksera i kolejno dodawaj żółtka. Przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i delikatnie wmieszaj suche składniki za pomocą szpatułki. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj.
Biszkopt wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i całkowicie wystudź. Po wystudzeniu przekrój go na 3 blaty.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masy śmietanowe. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Masą przełóż blaty oraz udekoruj nią boki i wierzch ciasta.
Górę tortu udekoruj owocem granatu oraz cząstkami limonki. Wierzch posyp startą skórką z limonki. Przed podaniem wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki