Spód foremek wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp mąką. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną, całość wymieszaj. w drugiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodaj olej, dalej ubijaj a gdy powstanie jednolita konsystencja po trochu dodawaj przesiane suche składniki. Na koniec dodaj startą marchewkę. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i rozłóż do foremek.
Foremka o śr. 12 cm.
Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Foremka o śr. 16 cm.
Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Foremka o śr. 18 cm.
Czas pieczenia: ok. 50 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasta odstaw do wystygnięcia. Z zimnych ciast zetnij wybrzuszony wierzch.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp masy śmietanowe, zmniejsz obroty miksera, całość wymieszaj. Każde ciasto przekrój na dwa blaty, nałóż warstwę kremu, przykryj drugim blatem, posmaruj górę i boki ciast. Ułóż największe ciasto na talerzu, na nie ułóż średnie, na wierzch najmniejsze. Resztę kremu włóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na czubku tortu wykonaj dekorację z kremu. Udekoruj literkami czekoladowymi A B C. Boki największego ciasta obłóż cyferkami i literkami. Całość posyp perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki