Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier puder i dodać do utartych żółtek. Całość wymieszać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na dwie części i nasączyć sokiem pozostałym po odsączeniu mandarynek.
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem. Pod koniec ubijania do ubitej śmietany wsypać masę śmietanową i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Masę rozsmarować cienko na spodzie ciasta. Następnie ułożyć połowę mandarynek, a potem przykryć je masą. Położyć drugi blat.
Na wierzchu tortu ułożyć resztę mandarynek. Część masy umieścić w szprycy i wycisnąć na środku tortu. Skórkę pomarańczową sparzyć i zetrzeć na tarce, udekorować.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki