Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru na gładką masę, białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami, dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a następnie przekroić na dwie części.
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę malinową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Biszkopt przełożyć masą, posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. Udekorować malinami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki