Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Mak zaparzyć. Następnie mak i migdały zemleć. Utrzeć masło i cukier, dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 6 żółtek, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, mak, migdały, 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Następnie ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową i wyłożyć do tortownicy.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Upieczony tort wystudzić, przekroić na 2 części i przełożyć dżemem porzeczkowym. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i udekorować wierzch tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki