Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Dodaj cukier puder oraz stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Następnie dodaj mak i całość wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie wyłóż do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.
Biszkopt przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty ciasta. Następnie nasącz je ponczem.
Dżem malinowy rozsmaruj na dolnym blacie ciasta. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodaj serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody wlej do miski, wsyp żelatynę i krótko miksuj. Następnie żelatynę dodaj do masy śmietanowej i całość dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na dżemie, nałóż drugi blat ciasta i lekko dociśnij. Tort wstaw do lodówki do schłodzenia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mleko i jeszcze chwilę ucieraj. Gotowym kremem posmaruj cienko wierzch i boki tortu.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie cienko rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Masę marcepanową nałóż na wierzch i boki tortu, lekko dociśnij. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie rozsmaruj na papierze do pieczenia. Odstaw. Na nie całkowicie zastygniętej powierzchni zaznacz foremką do ciastek gwiazdki różnej wielkości. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Przy pomocy noża lekko podważ i wycinaj gwiazdki. Obłóż nimi boki tortu. Pisakiem cukrowym narysuj gwiazdki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki