Makaroniki: Cukier puder i mielone migdały wymieszać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać 30 g cukru i ubijać krótko na najniższych obrotach. Dodać migdały z cukrem i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy równe części: do pierwszej dodać 7 kropli czerwonego barwnika, wymieszać, do drugiej 14 kropli, do trzeciej resztę z tubki barwnika czerwonego. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Najjaśniejsze ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać małe krążki o średnicy około 2 cm. Następnie umyć szprycę, przełożyć ciasto ciemniejsze, wyciskać ciasteczka, tę samą czynność powtórzyć z ciastem najciemniejszym. Następnie odstawić ciastka na minimum 10 minut żeby przeschły.
Makaroniki wstawić do piekarnika. Po upieczeniu odkleić ciasteczka od pergaminu i wystudzić.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Przygotować okrągłą formę o śr. 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać 4 jajka i 3 łyżki wody. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt wyjąć z foremki i odstawić go do wystudzenia. Ponownie przygotować wystudzoną tortownicę i drugi Biszkopt upiec zgodnie ze wskazówkami powyżej. Po wystudzeniu z każdego biszkoptu odciąć wypukły wierzch ciasta, a następnie każdy z placków przekroić na 3 blaty tak, aby powstało 6 blatów tortu.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. W osobnym naczyniu krótko zmiksować serek mascarpone, następnie stopniowo dodawać go do ubitej śmietany razem z barwnikiem, całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach, aż do połączenia składników.
Blaty ciasta nasączyć ponczem i przekładać kremem. Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Boki tortu obłożyć makaronikami, zaczynając od dołu, układać ciasteczka najciemniejsze, następnie jaśniejsze i na samej górze najjaśniejsze, by uzyskać efekt cieniowania. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki