Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Białka ubij na pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a piana stanie się gęsta i lśniąca. Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka. Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesianą wcześniej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratkę do wystudzenia. Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Metalową miskę umieść na garnku wypełnionym gotującą się wodą. Ciągle mieszając, poczekaj aż masa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 85 °C. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i mieszaj aż temperatura masy spadnie do ok. 25 °C. Może to zająć do 20 minut. W międzyczasie ubij masło, aby było białe i kremowe. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła i dodaj ekstrakt cytrynowy.
Biszkopt wyciągnij z formy i zdejmij papier do pieczenia ze spodu ciasta. Podziel oba biszkopty na pół, aby uzyskać razem 4 części ciasta. Jagody umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Krem podziel na 3 części. Pierwszą część biszkoptu wysmaruj kremem i posyp jagodami, dociskając je delikatnie w krem. To samo powtórz z 2 i 3 częścią biszkoptu. Na koniec 4 część biszkoptu połóż na trzecią część biszkoptu wyłożonej kremem i jagodami. Przełożone biszkopty kremem wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier puder, szczyptę soli oraz ekstrakt cytrynowy do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie wysmaruj cały tort kremem, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Fondant podziel na 4 części i każdą z nich wymieszaj z barwnikami. Możesz użyć np. zielonego, pomarańczowego (0,5 opak. żółtego + 4 krople czerwonego), żółtego i czerwonego. Pomarańczowy barwnik uzyskasz mieszając razem barwnik żółty z czerwonym. Każdą zabarwioną część rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij koła za pomocą noża. Gotowe koła przetnij na pół i przyklej za pomocą niewielkiej ilości wody na krawędziach wokół tortu. Każde koło powinno być mniejsze od drugiego, aby przykleić je na siebie i utworzyć kolorowy wzór. Przygotuj lamę i kaktusy z papieru i włóż na czubek tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki