Żółtka oddziel od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodaj do utartych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o śr. 21 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój biszkopt poziomo na trzy części i nasącz przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Schłodzoną Śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania masy śmietanowe wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Biszkopt przełóż przygotowaną masą, również boki i wierzch tortu.
Do wysokiego naczynia wlej 200 ml mleka (min. 2 % tł.), dodaj Śnieżną Chmurkę i wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Całość ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wierzch tortu udekoruj ubitą masą, kielichem z hostią i różyczkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki