Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Następnie dodaj partiami żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej bezpośrednio do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo 2 razy, tak by powstały 3 krążki ciasta. Dolny blat biszkoptu nasącz częścią ponczu przygotowanego z soku z cytryny, cukru i wody.
Maliny wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj i odstaw z ognia. Następnie miksuj je blenderem, wylej na sito i przetrzyj. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do musu malinowego, cały czas miksując.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.
Na nasączony biszkopt nałóż trochę masy śmietanowej i rozsmaruj. Na masę wyłóż zmiksowane maliny z żelatyną. Przykryj drugim krążkiem nasączonego biszkoptu. Na wierzchu drugiego krążka rozsmaruj masę śmietanową i wyrównaj nożem. Przykryj ostatnim krążkiem również nasączonym ponczem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą masą śmietanową i wyrównaj. Tort udekoruj różyczkami i srebrnymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki