Spód tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
Wystudzony biszkopt podziel na trzy blaty. Krążki biszkoptu nasącz herbatą. Krem kajmakowy podziel na trzy części. Krem nałóż na każdy krążek ciasta. Krążki złóż razem, a następnie posmaruj górę i boki ciasta. Tort odstaw do schłodzenia w lodówce.
Cukier puder rozpuść w małym płytkim garnku, gdy lekko zbrązowieje, odstaw z ognia, wsyp orzechy i szybko wymieszaj razem z cukrem. Wyłóż na talerz, po ostygnięciu porozdzielaj na kawałki. Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka, dodaj śmietankę, rozpuść na małym ogniu, lekko schłodź, następnie wylej na środek ciasta i szybko rozsmaruj. Wierzch tortu posyp orzechami, ponownie wstaw do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki