Jajka utrzeć z cukrem i aromatem, dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Masło stopić i wystudzić, po trochu dolewać do ciasta nie przerywając miksowania. Ciasto wlać do formy o śr. 24 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po wystudzeniu przeciąć na połowę, dolną część ciasta posmarować dżemem, górną nasączyć ponczem, razem złożyć.
Schłodzoną śmietankę ubić, w trakcie ubijania dodawać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżkę ubitej śmietany odłożyć na zrobienie oczek).
3/4 śmietany rozsmarować na wierzchu i brzegach ciasta, resztę nałożyć do papierowej tutki i wycisnąć na środku ciasta gniazdko. Każdej truskawce wyciąć mały klinik, wycisnąć odrobinę śmietany i włożyć w środek płatek migdałowy. Ptaszki ułożyć w gnieździe. Z odłożonej śmietany oraz polewy deserowej zrobić oczy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki