Tortownicę o śr. 20 cm, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mieszankę do wypieku biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj tubkę barwnika niebieskiego.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia. Gdy ciasto ostygnie zetnij wierzch i boki, by odsłonić kolor i przekrój ciasto na połowę, by powstały dwa blaty tortu.
Mąkę, miękkie masło i cukier zagnieć szybko, by składniki się połączyły. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 0,5 h. Następnie ciasto rozwałkuj i wycinaj foremką do ciastek buciki. Blachę wstawić do piekarnika. Gdy ciastka będą gotowe, wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Wystudzone ciastka udekoruj pisakami i perełkami kolorowymi, by buciki przypominały pantofelek księżniczki. W ten sposób przygotuj 10 bucików.
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka, wsyp 2 opak. Śnieżnej Chmurki i wymieszaj. Całość ubijaj mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Masę schłodź w lodówce ok. 15 minut. Gdy masa będzie gotowa przełóż ją do szprycy z końcówką wyciętą w gwiazdkę.
Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze, skrop ponczem, nałóż szprycą masę, ułóż kolejny blat, skrop ponczem, nałóż szprycą masę tak, by na samym czubku było jej więcej. Czubek i boki tortu udekoruj perełkami. Ułóż bucik. Gdy tort będzie podzielony na porcje, pozostałe buciki ułóż na każdej porcji tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki