Blachę o wym. 25 x 30 cm, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przygotuj pierwszy blat. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj 2 jajka, 100 g masła i 100 ml mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodaj 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego. Dokładnie wymieszaj, ciasto przelej na blachę.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia na 10 min., wyjmij z blachy. W ten sam sposób przygotuj 2 pozostałe blaty – do jednego dodaj 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego, do drugiego całą tubkę barwnika spożywczego żółtego.
Lukier gotowy różowy rozpuść w gorącej wodzie, odetnij róg opakowania. Rozpuszczonym lukrem posmaruj rożki, można je trochę przyciąć, jeżeli są za duże. Odstaw do wyschnięcia.
Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki, miksuj przez 2 min. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 min., aż powstanie gładki krem.
Z każdego blatu ciasta wytnij kółko o śr. 19 cm. Różowy blat połóż na talerzu do serwowania tortów, posmaruj warstwą kremu, nałóż żółty blat, posmaruj kremem, połóż drugi różowy blat i posmaruj kremem - nie smaruj boków tortu. Z pozostałych blatów ciasta małymi wykrawaczami o śr. 4,5 cm i 3,5 cm powycinaj kółka. Kilka kółeczek przekrój na pół, półokrągłą krawędź posmaruj kremem i obsyp cukrem błyszczącym. Pół krążkami udekoruj krawędź toru. Z pozostałych krążków wykonaj wieże, krążki przełóż kremem, na czubku nałóż polukrowany wafelek, kilka wieżyczek postaw na torcie, a resztę dookoła. Przed podaniem posyp wierzch i brzegi tortu perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki