Tortownicę o śr. 20 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj jedno żółtko po drugim. Na koniec do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wszystko wymieszaj rózgą. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160 °C
Dwie galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do wystudzenia.
Gdy biszkopt wystygnie przekrój go na 4 blaty. Włóż dolny blat z powrotem do tortownicy lub do obręczy cukierniczej. Na pierwszy blat nałóż 1/3 tężejącej galaretki, na to drugi blat biszkoptu, i znów 1/3 galaretki, czynność powtórz i nałóż ostatni blat ciasta. Całość wstaw do lodówki na 30 minut, aby galaretka całkowicie stężała.
Polewę gotową białą rozpuść w gorącej wodzie. Na desce lub blacie kuchennym rozłóż arkusz papieru do pieczenia. W opakowaniu polewy zrób jak najmniejszy otwór. Na papierze do pieczenia wykonaj niewielkie kropki - „oczy" w różnych rozmiarach. Polewa dosyć szybko zastyga, więc należy od razu dekorować polewę perełkami. „Oczkom" z polewy można zrobić rzęsy, zanim polewa zastygnie należy wykałaczką narysować kreski z polewy, od środka kropki na zewnątrz. Tak przygotowane oczy pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Pianki ponadziewaj na patyki do lodów. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Lukier powinien być ciepły, ale nie za mocno, aby całkowicie nie spłynął z pianek. Każdą piankę udekoruj lukrem. Odstaw do wysuszenia. Zielonego żelka pokrój na 1 - 2 cm kawałki. Lukier, który zostanie wylej na talerzyk, z pomocą np. wykałaczki nałóż trochę lukru na pianki w miejscach, gdzie będą przyklejone oczy z polewy i antenki z żelka. Powtarzaj te czynności aż wszystkie pianki będą udekorowane.
Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodać zawartość torebki, miksuj przez 2 minuty. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj 1 opakowanie Barwnika spożywczego zielonego, krem dokładnie wymieszaj aż będzie jednolity.
Połową kremu posmaruj równomiernie tort. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Do dekoracji możesz użyć końcówki, która ma kilka malutkich otworków lub takiej z jednym małym otworem. Nakładaj krem tak, by na torcie powstała czupryna, brzeg i wierzch tortu udekoruj pozostałymi oczami z polewy. Na koniec wbij w tort wcześniej przygotowane ufoludki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki