Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą jajeczną. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Dwie warstwy ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugą częścią ciasta, skropić sokiem pomarańczowym. Ciasto ułożyć w tortownicy, założyć obręcz.
Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serek homogenizowany i miksować przez 1 min. Część sernika wyłożyć na biszkopt, ułożyć ciastka, następnie przykryć resztą masy i wyrównać. Nałożyć ostatni krążek ciasta.
Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Tort ozdobić rozetkami ze śmietany, ułożyć przekrojone na pół ciastko i posypać posypką czekoladową.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki