Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy zmiel w malakserze na drobno. Cukry wymieszaj. Białka o temperaturze pokojowej ubij z solą na jasną i sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając. Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca dodaj ocet i miksuj jeszcze przez chwilę. Delikatnie wmieszaj orzechy i rozłóż masę bezową na przygotowanych wcześniej blachach tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.
Blaty wstaw na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.
Czas pieczenia: 4 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Następnie zmniejsz temp.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wystudzenia.
Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj do momentu ubicia kremu, dodaj ekstrakt, daktyle, orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj. Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część kremu.
Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Bakaliami udekoruj ciasto.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki