Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania ciasta czekoladowego wsyp do miski, dodaj jajka, wodę i rozpuszczone masło. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dwie formy o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do jednej przelej ⅔ masy, a do drugiej ⅓.
Tortownicę z większą ilością ciasta piecz wg poniższych wskazówek do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Tortownicę z mniejszą ilością ciasta piecz wg poniższych wskazówek do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. W międzyczasie umyj truskawki, oderwij szypułki, pokrój na kawałki i umieść je w garnku. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier, po czym podgrzej na średniej mocy palnika tak, aby cukier się rozpuścił. Następnie rozprowadź mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i dodaj do owoców. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorących truskawek dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Jeszcze przez chwilę podgrzewaj by żelatyna dobrze się rozpuściła, pamiętając o tym, żeby nie dopuścić do ponownego zagotowania. Odstaw owoce do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść, wylej na blachę odwróconą do góry dnem i odstaw do zastygnięcia. Do zrobienia czekoladowej kory użyj noża z cienkim ostrzem lub metalowej szpachelki. Trzymając ostrze w poprzek pod lekkim kątem, krótkimi ruchami „od siebie” zeskrobuj czekoladę, która zacznie samoistnie się zwijać.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Do masy dodaj przestudzoną, płynną czekoladę, wymieszaj na jednolitą masę.
Z obu ciast zetnij wypukły wierzch. Wyższe ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru. Na paterze ułóż dookoła paski papieru do pieczenia, tak by chroniły ją przed zabrudzeniem i dały się łatwo wyjąć spod gotowego tortu. Na paterze układaj kolejno: blat czekoladowy, warstwa truskawek w żelu i warstwa kremu. Następnie drugi blat, warstwa trsuskawek w żelu i warstwa kremu. Drugą warstwę przykryj trzecim blatem ciasta czekoladowego. Boki ciasta wyrównaj z nadmiaru kremu. Tort wstaw do lodówki, do lekkiego schłodzenia.
Czekolady rozpuść z masłem i wymieszaj na jednolitą polewę. Odstaw do wystudzenia. ⅓ polewy wylej na wierzch tortu i rozprowadź szpatułką po całej powierzchni. Za pomocą szpatułki, nakładaj polewę na boki tortu.
Na niezastygniętej jeszcze polewie umieść czekoladową korę i udekoruj tort prawdziwymi kwiatkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki