Spody dwóch okrągłych form o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawaj masło i po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach, następnie dodaj ciepłą wodę, nadal miksuj aż składniki się połączą. Na końcu dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałóż po połowie do przygotowanych form.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z foremki i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu, każde ciasto przekrój na połowę, by w sumie powstały 4 blaty tortu.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj masy śmietanowe i ubijaj na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czekoladowe blaty ciasta przełóż masą śmietanową. Boki tortu udekoruj masą nakładając ją łopatką od dołu ku górze, wyrównaj. Tort wstaw do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem tort udekoruj złotymi perełkami oraz dekoracjami z czekolady.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki