Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Białka oddziel od żółtek. W misie ubij je na puszystą pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, kolejno dodawaj żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy na niskich obrotach. Pod koniec dodaj olej z dodatkiem wody. Masę biszkoptową przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia
Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C
Schłodzoną śmietankę ubij prawie na sztywno.
Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj masę śmietanową cytrynową. Zmiksuj całość na jednolity krem. Masę podziel na dwie części, odłóż połowę do obłożenia tortu.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu.
Pierwszy blat biszkoptu nasącz delikatnie pędzelkiem, przełóż około trzy łyżki dżemu i rozsmaruj, pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Następnie równomiernie rozłóż połowę porcji kremu. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Nasączenie, dżem, druga połowa kremu. Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, również go nasączając.
Wierzch i boki tortu obłóż pozostałym kremem, wyrównując go szpatułką.
Tort dekoruj pokruszonymi bezikami i suszonymi kwiatkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki