Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę z łyżką gorącej wody. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na połowę i nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem cytrynowym.
Zagotować wodę w garnku i odmierzyć 1 l. Galaretki wsypać do gorącej wody i mieszać aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odlać 1/4 galaretki, wylać na płaskie naczynie i pozostawić do stężenia. Lekko tężejącą pozostałą część galaretki dodawać stopniowo do ubitej śmietany z 2 łyżkami cukru pudru. Połowę masy nałożyć na jeden krążek biszkoptu, rozsmarować i przykryć drugim. Resztą masy posmarować wierzch i boki. Z pozostałej, stężałej galaretki wycinać foremkami motywy w kształcie serca i motylków.
Tort udekorować cząstkami cytryny, motywami z galaretki oraz listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki