Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy ciasto wystygnie przekrój je na połowę tak, by powstały dwa blaty tortu.
Zagotuj wodę i odmierzyć 500 ml. Galaretkę wsyp do wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotuj). Ostudź i wstaw do lodówki, by stężała.
Mąkę, miękkie masło i cukier zagnieć szybko, by składniki się połączyły. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 0,5 h. Następnie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wycinaj szczebelki płotka o szer. ok. 1 cm i dł. ok. 6-7 cm, utnij na ukos.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim szczebelki płotku. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciastka wystudź. Polewę mleczną zanurz w gorącej, ale nie wrzącej wodzie na ok. 5 min do czasu rozpuszczenia. Chwytając przez ściereczkę, wyjmij torebkę z naczynia, kilkakrotnie ugnieć, a następnie odetnij róg opakowania i polej na szczebelki płotku. Odstaw do wyschnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp masę śmietanową i dokładnie połącz składniki.
Pierwszy blat biszkoptu ułóż z powrotem w formie tortowej, nałóż połowę tężejącej galaretki i ok. 1/3 kremu, przykryj drugim blatem tortu i ponownie nałóż połowę tężejącej galaretki i ok. 1/3 kremu. Ciasto włóż do lodówki na 0,5 h. Pozostały krem zostaw, by móc nim obłożyć boki tortu i przymocować płotek.
Wiórki kokosowe wsyp do małego woreczka foliowego, dodaj dwie krople zielonego barwnika spożywczego, zawiąż woreczek i ugniataj go, by wiórki się zabarwiły.
Tort wyjmij z lodówki, zdejmij obręcz, boki tortu obłóż kremem i przyłóż szczebelki płotka. Wiórki kokosowe wysyp na wierzch tortu. Można także udekorować nimi paterę, na której podamy ciasto. Dekoracjami z opłatka udekoruj ogródek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki