Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich okręgi o śr. 21 cm. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i ubijaj jeszcze ok. 1 minuty na zwiększonych obrotach do uzyskania sztywnej bezy. Pianę podziel na dwie części i wyłóż na przygotowanych wcześniej blaszkach, formując blaty.
Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i susz przez 90 min.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Po upieczeniu bezy pozostaw w lekko uchylonym piekarniku na noc.
W osobnej misce utrzyj masło na puszystą masę. Do drugiej miski wsyp zawartość opakowania kremu wanilinowego, dodaj 300 ml zimnego mleka i miksuj najpierw na niskich, a potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj utarte masło, miksując całość przez krótką chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na pierwszy z blatów wyłóż jedną trzecią kremu, poukładaj pokrojone truskawki i pokryj je kolejna porcją waniliowego kremu. Na drugim blacie bezowym wyłóż pozostały krem.
Udekoruj drobno pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki