Orzechy umieść w malakserze i zmiel pulsacyjnie na bardzo drobne kawałki. Cukry wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przelej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukry i miksuj do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Cały czas miksując, dodaj łyżeczkę octu i miksuj jeszcze przez chwilę. Bezę podziel na dwie równe porcje i wyłóż na blachy tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.
Wstaw obie blaszki na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 4 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po tym czasie zmniejsz temperaturę.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw w piekarniku jeszcze na kwadrans. Następnie blaty bezowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Z porcji mleka odlej ok. 1/4 szklanki i wymieszaj w niej budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, pod koniec wlewając wymieszany budyń ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem, dzięki czemu parująca woda nie będzie się skraplać pod folią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie pokrój na małe kawałki. Wystudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i wymieszaj z pokrojonymi kawałkami bakalii. Krem podziel na dwie równe części. Pierwszą część kremu wyłóż na jeden z blatów, a następnie przykryj drugim blatem.
Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Udekoruj bakaliami. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki