Jajka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopiony, schłodzony tłuszcz i posiekane migdały. Ciasto wylać do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (o średnicy 26 cm).
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu.
Upieczone ciasto wystudzić i polać je polewą deserową (rozpuścić polewę w kąpieli wodnej). Banany obrać ze skóry, pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny. Następnie ułożyć je na wierzchu tortu. Krem umieścić w szprycy i wyciskać na talarki bananów. Całość ozdobić listkiem mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki