Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, kolejno żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Do mieszanki dodaj orzechy. Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę z dodatkami delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podziel na dwie części. Rozsmaruj cienko na dwóch blaszkach ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożonych papierem do pieczenia na grubość 1 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu natychmiast zdejmij z blachy, ściągnij papier i zostaw do ostygnięcia. Z ciasta wycinaj krążki o śr. 7 cm. Do wody dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj. Krążki ciasta nasącz ponczem.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dwa krążki ciasta sklej kremem, posmaruj boki i górę torcika. Boki obsyp płatkami czekoladowymi. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj śmietan – fix wymieszany z cukrem pudrem. Następnie za pomocą szprycy wyciskaj śmietanę na wierzch torcików. Posyp perełkami cukrowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki