Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Foremkę w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelej do foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odczekaj 10 minut, a nastepnie wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.
Z gorącej wody, kawy i amaretto przygotuj poncz. Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go poziomo na dwa blaty. Dolny blat ułóż na paterze i nasącz przygotowanym ponczem.
Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp zawartość torebek z kremem tiramisu i całość miksuj chwilę na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Na nasączony biszkoptowy spód nałóż warstwę kremu, a następnie przykryj drugim blatem. Górną warstwę biszkoptu nasącz ponczem. Cały torcik dokładnie pokryj pozostałą częścią kremu. Odstaw do schłodzenia.
Przed podaniem tort opósz kakao i udekoruj literkami z czekolady tworząc napis KOCHANYM DZIADKOM oraz dekoracjami z opłatka i perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki