Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno pianę, dodaj cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka, wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiej je do masy. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką i przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj.
Biszkopt wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Rodzynki zalej wrzątkiem, dodaję rum, wymieszaj i odstaw na 30 minut do ostygnięcia, a następnie odsącz je na sicie. Odsączony płyn odstaw, gdyż zostanie wykorzystany do nasączenia ciasta. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Obie części biszkoptu nasącz ponczem z rodzynek za pomocą pędzelka.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Spód biszkoptu ułóż na talerzu i rozsmaruj połowę bitej śmietany
i posyp połową rodzynek. Nałóż drugi krążek biszkoptu i lekko go dociśnij. Brzegi
i górę tortu udekoruj pozostałą śmietaną i rodzynkami. Tort przed podaniem wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki