Żółtka utrzeć na pulchną masę z 2/3 cukru pudru, cukrem wanilinowym, aromatem i 3 łyżkami gorącej wody. Białka ubić, z pozostałym cukrem pudrem i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, kakao, przesiać przez sito, dodać do masy. Blachę (23 x 39 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wtawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Wystudzone ciasto, przekroić na 2 równe paski, nasączyć rumem.
Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Krem nałożyć na jedną połowę ciasta, przykryć drugim paskiem ciasta.
Polewy czekoladowe rozpuścić w kąpielo wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wyciskać polewy na wierzchu tortu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki