Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć.
Galaretki rozpuścić osobno w 400 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do dwóch naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać dwie łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Do pozostałej części śmietany dodać serki i żelatynę, delikatnie mieszając. Kostki z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony i nasączony biszkopt, wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Torcik udekorować plasterkami kiwi oraz listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki