Do przegotowanej wody dodać kawę, amaretto i odstawić do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do miski wyłożyć serek i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietankę i wszystko delikatnie połączyć. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko zmiksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodawać ją do masy krótko miksując.
Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać równo na dnie formy o wymiarach ok. 23 x 28 cm. Na biszkopty wyłożyć połowę masy i równo ją rozsmarować. Następnie ułożyć drugą część nasączonych w kawie biszkoptów, a na nie pozostałą masę. Po wyrównaniu powierzchni ciasto wstawić do lodówki.
Czas chłodzenia: ok. 120 min.
Przed podaniem wierzch posypać kakao. Udekorować owocami oraz listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki