Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, 1 jajko, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, wymieszaj 30 s/obr. 4. Ciasto przełóż na blat, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na ok. 1 godz.
Nagrzej piekarnik do temp. 200°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstaw.
Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Odkrój ⅓ ciasta, zawiń w folię i odstaw do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkuj (grubość 3-4 mm) i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustaw niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piecz 10 min (200°C), następnie zdejmij papier do pieczenia i obciążniki. Ciasto piecz kolejne 10 min (200°C). W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe. Umyj i osusz naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż orzechy, rozdrobnij 1 s/obr. 6.
Dodaj jabłka, rodzynki, żurawinę, miód, skrobię i przyprawę korzenną, rozdrobnij przy pomocy kopystki 7-8 s/obr. 4. Jabłka przełóż na podpieczony spód i wyrównaj kopystką. Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, foremką w kształcie choinki wycinaj ciasteczka i ułóż je na wierzchu szarlotki (ciasteczka mogą nachodzić na siebie). Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta, posyp cukrem. Szarlotkę włóż do piekarnika i od razu obniż temp. do 180°C. Piecz 50 min (180°C). Świąteczną szarlotkę podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki