Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstaw.
Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodaj masło i żółtko, wymieszaj 15 s/obr. 4. Powstałą kruszonkę przesyp do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), równomiernie rozprowadź, mocno dociskając dłońmi do dna. Piecz 20 min (180°C). W tym czasie przygotuj masę serową. Umyj naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej żurawinę, odstaw.
Do naczynia miksującego włóż twaróg i mascarpone, dodaj śmietanę, jajka, białko, cukier, cukier z wanilią i skrobię, zmiksuj przy pomocy kopystki 45 s/obr. 7. Masę serową przelej na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłóż odważoną wcześniej żurawinę.
Obniż temp. piekarnika do 160°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieść płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piecz 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryj go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz., patrz wskazówka), następnie odstaw do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyj i osusz naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czekoladę, dodaj śmietanę, rozdrobnij 5 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztop 3 min/50°C/obr. 2. Polewą udekoruj sernik, tworząc na cieście nieregularne wzory. Sernik z żurawiną podawaj jako deser.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki