Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewaj 4 min/70°C/obr. 3.
Dodaj piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszaj 15 s/obr. 3.
Dodaj mąkę, wymieszaj 15 s/obr. 4. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy. Piecz 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostaw w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyj naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 50 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do naczynia miksującego włóż czekoladę i śmietanę, rozdrobnij 5 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewaj 3 min/50°C/obr. 2. Piernik polej polewą czekoladową i udekoruj posypką. Piernik na ciemnym piwie podawaj jako deser.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki