Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj miód i przyprawę korzenną, podgrzewaj 5 min/70°C/obr. 3. Przelej do innego naczynia, odstaw do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuuj przygotowanie przepisu. Umyj i osusz naczynie miksujące.
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej śmietanę, dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj, odstaw. Na pokrywie naczynia miksującego postaw drugą miseczkę, odważ do niej cukier, odstaw. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, jedno białko wlej do trzeciej miseczki i odstaw do posmarowania pierniczków.
Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej 2 białka, ubijaj 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdejmij miarkę, ubijaj 3 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawaj odważony wcześniej cukier i 5 żółtek. Zdejmij motylek.
Dodaj miód z masłem i przyprawą korzenną, śmietanę z sodą, mąkę i kakao, wymieszaj przy pomocy kopystki 40 s/obr. 3. W razie potrzeby przemieszaj kopystką (patrz wskazówka). Ciasto przełóż do innego naczynia, przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki na 24 godz.
Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na grubość 4-5 mm (patrz wskazówka), następnie foremkami wykrój pierniczki i kładź je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 2-3 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmaruj pierniczki odłożonym wcześniej 1 białkiem. Piecz partiami 10 min (180°C). Upieczone pierniczki ostrożnie odkładaj na kratkę i odstaw do całkowitego ostudzenia. Pierniczki alpejskie podawaj jako deser.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki