Rozbij 6 jajek, oddziel żółtka od białek, 1 żółtko odłóż do przygotowania kruchego spodu, odstaw.
Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, 1 żółtko, wodę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszaj 30 s/obr. 4. Ciasto przełóż na blat, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 1 godz. W tym czasie przygotuj masę makową. Umyj i osusz naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż migdały, rozdrobnij 2 s/obr. 6.
Dodaj orzechy, rozdrobnij 1 s/obr. 5. Przesyp do innego naczynia, odstaw.
Do naczynia miksującego wsyp 200 g maku, zmiel 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka). Przesyp do innego naczynia, odstaw.
Do naczynia miksującego wsyp pozostałe 200 g maku, zmiel 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka).
Dodaj zmieloną wcześniej porcję maku, mleko i masło, podgrzewaj 7 min/90°C/obr. 3. Masę makową przełóż do innego naczynia, odstaw do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min.
Do naczynia miksującego włóż pozostałe 5 żółtek, jajko, cukier i miód, ubijaj 1 min/obr. 4. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodaj masę makową, rozdrobnione wcześniej orzechy, kaszę mannę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy, wymieszaj przy pomocy kopystki 20 s/wsteczne/obr. 3. Przełóż do innego naczynia, odstaw. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.
Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt (30 x 24 cm) i wyłóż nim przygotowaną wcześniej blachę. Piecz 20 min (180°C). W tym czasie przygotuj bezę. Umyj i osusz naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej cukier puder, odstaw.
Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej 6 białek, dodaj sól, ubijaj 2 min/37°C/obr. 3.5. Zdejmij miarkę, ubijaj 5 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawaj odważony wcześniej cukier puder, a na końcu skrobię. Zdejmij motylek.
Na podpieczony kruchy spód przełóż masę makową, następnie równomiernie rozłóż bezę. Makowiec włóż do piekarnika i od razu obniż temperaturę do temp. 140°C. Piecz 60 min (140°C) lub do momentu, aż wierzch bezy będzie lekko popękany. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Makowiec z bezą podawaj jako deser.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki