Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Formę (dł. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek, odstaw.
Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej białka, dodaj sól, ubijaj 2 min/obr. 3.5. Zdejmij motylek. Pianę przełóż do dużej miski, odstaw. Opłucz i osusz naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż orzechy, daktyle i morele, rozdrobnij 1 s/obr. 6.
Dodaj rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i 5 g mąki, wymieszaj 5 s/wsteczne/obr. 3. Przesyp do innego naczynia, odstaw.
Do naczynia miksującego włóż żółtka, dodaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową, ubijaj 2 min/obr. 3.
Dodaj masło, pozostałe 250 g mąki, proszek do pieczenia i rum, wymieszaj 15 s/obr. 4. Ciasto przełóż do miski z białkami, delikatnie wymieszaj kopystką, następnie dodaj rozdrobnione bakalie z mąką i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Piecz 50 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony keks zostaw w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia (ok. 60 min). Umyj i osusz naczynie miksujące.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodaj sok z cytryny, podgrzewaj 2 min/50°C/obr. 2. Keks posmaruj lukrem i udekoruj posypką. Keks podawaj jako deser.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki